Mennyire ismeritek a régi paraszti portát?

A feladat csupán annyi, hogy az összekevert betűkből rakjatok ki egy értelmes szót. Közvetlenül mellettük megtaláljátok a keresett szó meghatározását. A szavak mind olyan dolgokat jelölnek, melyek a régi paraszti házhoz és udvarhoz tartoznak. Ha esetleg nem ismeritek jól a falusi életet, a népmesékből biztos ismerősek lesznek. (Segíthet, ha papírra írjátok, és úgy rakjátok össze a szavakat.)

Parasztházak, udvaruk és berendezésük

1. áoslzj
Nagyobb állatok etetésére szolgáló, illetve takarmány tárolására is alkalmas berendezés. Legáltalánosabban deszkákból készített, köveken, rönkökön vagy lábakon áll.

jászol

 

2. atpaj
Tágas gazdasági épület, fedett, zárt raktározási hely. Szálas gabona, takarmányok elraktározására szolgál, más néven csűr.

pajta

 

3. lislótá
Állatok etetésére, éjszakáztatására berendezett helyiség vagy önálló épület. Rendeltetése szerint lehet: ló…, ökör…, disznó-, borjú-, tyúk- stb. ól.

istálló

 

4. rpvati
A lakóház előtere, belépő helye, konyhája vagy a konyha bejárati ajtaja felőli része.

pitvar

 

5. lsbótu
Tárolóbútor, alacsony fiókos szekrény. Tájnyelvi változatai: fiókos kaszten, kaszli, kaszni, komód.

sublót

 

6. mkara
Lakóházban levő, vagy szabadon álló tároló hely gabonának, élelmiszernek, a háztartáshoz és a gazdasághoz szükséges anyagok, felszerelések részére.

kamra

 

7. zbtistaoasz
A módosabb magyar parasztházak díszes ünnepi szobája. A falon tükör, díszes cserépedények, katolikusoknál szentképek.

tisztaszoba

 

8. titavlyúóá
Eredetileg fából vájt, hosszúkás edény az állatok itatására. A kutak, források mellett is ebből itatták az állatokat.

itatóvályú

 

9. stergedaemren
Erős fa tartóelem, amely egy parasztház vagy szoba mennyezetén a ház hosszának irányában középen fut végig, és tartja a keresztbe ráhelyezett gerendákat – és ezzel az egész mennyezet és tetőzet súlyát.

mestergerenda